Clarinetul, instrument muzical cu multiple posibilităţi interpretative, folosit la interpretarea solistica cât şi în ansamblu a diferitelor piese şi genuri de muzica simfonică, uşoară, populară şi de jazz, a devenit la momentul actual cel mai căutat - şi îndrăgit instrument muzical de suflat după saxofon şi taragot, pe care tinerii şi nu numai, vrăjiţi de frumuseţea desăvârşită a sunetelor muzicale şi melodioase emise de acest fantastic şi magic instrument, caută să cânte la acest instrument de suflat.
Dar pentru a ajunge să te bucuri de vraja şi magia acestor sunete muzicale transcrise în diverse melodii şi să poţi avea satisfacţia de a interpreta la acest nobil instrument numit clarinet toate genurile de melodii, trebuie să ai în vedere că, pentru a deveni un bun şi excelent interpret-clarinetist trebuie pe lângă talentul nativ necesar, să munceşti foarte mult, să ai o ambiţie enormă şi o perseverenţă prin a studia cu răbdare şi pasiune, pentru aţi însuşi tehnica cântatului şi interpretării studiilor de specialitate şi metodelor de studiu, care te vor duce în final la interpretarea tuturor pieselor muzicale de orice gen al mapamondului muzical.
Cu mici excepţii, studiul practic la clarinet poate începe atât pentru fete şi băieţi de la vârsta de 10 ani deoarece corpul din punct de vedere fizic, cât şi medical să poată face faţa unui efort prin dezvoltarea plămânilor principalul organ care va face un efort apreciabil pentru a emite sunetele la clarinet, apoi dezvoltarea degetelor de la mâini pentru a putea manevra orificiile şi sistemul de clape precum şi funcţiile mentale ale creierului, memoriei, auzului şi al văzului, toate fiind de o mare importanţă pentru elev.
De asemenea pot studia şi persoane mai în vârstă, dar nu peste 40 ani, care au talent, au noţiuni elementare de teorie şi practică muzicală şi doresc să-şi facă un hobby din cântatul la clarinet.
Având un fizic bine dezvoltat, fără tendinţe de obezitate care prin efortul suflatului l-ar obosi foarte mult şi nu va duce la bun sfârşit exerciţiile specifice pentru emiterea sunetelor muzicale cu clarinetul, determinând în scurt timp la renunţarea la studiul profesional al clarinetului.
Nu este indicat să studiezi şi să cânţi la instrumente muzicale de suflat dacă ai anumite probleme de sănătate precum: insuficienţă respiratorie, astm bronşic, probleme cardiace, probleme grave ale auzului, vederii (operaţii sau glaucom), dantură deformată în faţă, proteze dentare, lipsa dinţilor din faţă, mobilitatea acestora, buze deformate cu alunite sau negi, cicatrice sau un sistem nervos labil!
Studiul la clarinet se va face într-o încăpere bine luminată şi aerisită, punând metoda, partitura pe un pupitru pentru note, pupitru reglabil telescopic, pentru o vizualizare fără efort a notelor muzicale din partituri.
Poziţia corpului în timpul studiului cu clarinetul poate fi: în picioare, perfect verticală, fără a ne apleca în faţă pentru a vedea mai bine notele din partitura (pentru acest lucru reglam înălţimea pupitrului). Mâinile cu clarinetul vor fi uşor depărtate de corp (pentru ca plămânii să nu fie blocaţi de presiunea braţelor). Picioarele vor fi uşor depărtate lateral pentru un bun echilibru vertical.