Lucian Blaga - profesor si mentor
- Carte in stoc la furnizor
- Livrare estimativă în 7 zile
De aproape un secol, gândirea lui Blaga a început să domine spațiul nostru cultural. Prin el, a triumfat „românia”/ românescul în filosofie, dar şi meditația despre „ființa căzută”, o atare energie reflexiv-metafizică fiind, după aceea, întrupată în ontologia lui Noica şi, în vremea din urmă, în filosofia pentadică a lui Alexandru Surdu.
Spirit cu autentice vocații paralele, Blaga a rămas însă şi prin ipostaza uşor atipică de profesor, multiplicată fecund de cea de mentor. A fost astfel, şi nu doar atât, „meşter-grindă” (Ion D. Sîrbu) al conştiinței cărturăreşti a generației Cercului Literar de la Sibiu.
Printr-un demers academic, temeinic documentat, universitara Anca Sîrghie recuperează câteva dintre determinațiile unui atare rol dual, oferindu-ne, totodată, prin notele de curs ale unei studente care l-a ascultat pe filosof, proba peremptorie a rostirii filosofice blagiene în spațiul in-formator al amfiteatrului studențesc.
Ion DUR
Volumul Lucian Blaga – profesor și mentor se constituie în prima sa parte dintr-un studiu de istorie literară acordat unui domeniu insuficient elucidat, respectiv activitatea didactică și cea de mentor a universitarului Lucian Blaga, afla-te într-un raport de pars pro toto. În Anexele cărții am reprodus, într-o secțiune principală, cele 33 de cursuri de Filosofia culturii, notate de o doamnă apropiată a magistrului, Felicia Ionașiu, înțelegând să ilustrăm modul cum profesorul prezenta studenților lui, într-o formă esențializată și augmentativ clară, idei reprezentative ale sistemului său de cugetare. Este elementul de noutate cu care propunem o prismă inedită, una ce poate să completeze registrul bogatei memorialistici, publicate pe această temă până în prezent.
Anca SÎRGHIE