Dreptul familiei. Editia 9
Pret de lista:
|
15900
|
Preț: |
14310 |
Reducere: |
1590 lei (10%) |
- Carte in stoc la furnizor
- Livrare estimativă în 7 zile
- Preț promoțional valabil în limita stocului. Vezi regulament promoție.
Lucrarea constituie o analiza a raporturilor personale si patrimoniale izvorâte din casatorie, rudenie fireasca si civila, si a raporturilor asimilate de lege, sub anumite aspecte, cu raporturile de familie. Spre deosebire de alte ramuri ale dreptului civil, finalitatea normelor dreptului familiei nu este aceea de a institui o justiție comutativa, ci de a organiza instituții de protecție ale „starii de bine”, personale și patrimoniale, a fiecaruia dintre membrii familiei, prin echilibrul dintre independența fiecaruia și solidaritatea intrafamiliala.
Dispozițiile Codului civil reunite sub titlul „Despre familie” se remarca prin tendința de „contractualizare” a materiei, de a lasa la îndemâna soților libertatea fara precedent în legislația noastra de a-și organiza prin acordul lor viața conjugala, îndeosebi în compartimentul patrimonial – calitativ subordonat celui personal – ca reflex al autonomiei personale, profesionale și sociale a fiecaruia dintre soți și de a regla, prin acordul lor, conflictele familiale. Pe lânga dispozițiile Codului civil, importante pentru dreptul familiei sunt și Legea nr. 273/2004 privind procedura adopției, Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului sau Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, analizate în curs.
Despre Ediția 9
Necesitatea unei noi ediții a cursului a fost impusa de modificarea legislației în domeniu (în special prin Legea nr. 123/2024 și prin Legea nr. 99/2024) și de evoluția doctrinei. Lucrarea prezinta soluțiile jurisprudențiale pronunțate de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, precum și de jurisprudența recenta a instanțelor naționale – Înalta Curte de Casație și Justiție sau Curtea Constituționala.
Din cuprins:
logodna
încheierea casatoriei
nulitatea casatoriei
efectele casatoriei
convenția matrimoniala
regimul comunitatii legale, comunitatii conventionale, separatiei de bunuri
motivele si cauzele divortului
filiatia fata de tatal din casatorie si fata de tatal din afara casatoriei
filiatia în cazul reproducerii umane asistate medical
încetarea adoptiei
drepturile si îndatoririle parintesti
decaderea din exercitiul drepturilor parintesti
persoanele între care exista obligația de întreținere și ordinea în care aceasta se datoreaza
Puncte forte:
corelarea vechii reglementari cu cea noua
corelarea legislației române cu cea din Franța, Italia, dar și alte state europene
analiza normelor europene relevante în materie
tratarea, aproape exhaustiva, a elementelor necesare si esențiale pentru înțelegerea materiei dreptului familiei din perspectiva Codului civil
ample referinte bibliografice
conține dezvoltari teoretice valoroase pentru tematica abordata