Cartea de aur a Filialei din Cluj-Napoca a Academiei Romane. 75 de ani de excelenta in cercetarea academica. Volumul I (1949-1969)
Pret de lista:
|
15000
|
Preț: |
13500 |
Reducere: |
1500 lei (10%) |
- Carte in stoc la furnizor
- Livrare estimativă în 7 zile
- Preț promoțional valabil în limita stocului. Vezi regulament promoție.
Cuvânt-înainte de Acad. Doru Pamfil, președintele Filialei din Cluj-Napoca a Academiei Române
Postfață de Prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române, Directorul Institutului de Istorie „George Bariţiu” din Cluj-Napoca
Proiect editorial apărut sub egida Academiei Române – Filiala Cluj-Napoca și a Institutului de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca al Academiei Române, cu sprijinul Fundației Transilvania Leaders
Concept grafic copertă: Ghepard Communication
Colecția Istorie contemporană este coordonată de Prof. univ. dr. Vasile Pușcaș.
Acest prim volum a dorit să surprindă, în special, contribuția acestor întemeietori ai structurii Filialei, cei care au propus primele colective și institute de cercetare, care au solicitat bugete adecvate, posibilități de dotare și publicare și care au asigurat dezvoltarea condițiilor în primii 20 de ani de activitate. Consider că au fost, cu adevărat, pagini pentru o Perioadă de Aur care, sfidând condițiile vitrege de finanțare, limitările politice și instituționale ale timpului, au reușit să asigure creșterea capacităților de cercetare de la 6 institute la 19 unități ale Filialei în anul 1968. (Acad. DORU PAMFIL, președintele Filialei din Cluj-Napoca a Academiei Române)
Filiala Academiei Române din Cluj-Napoca a devenit o stare de spirit datorită generaţiilor de academicieni şi cercetători care au contribuit, clipă de clipă, la înălţarea spirituală a poporului român, şi nu numai. Memoria timpului (consemnată și în manuscrisul Cartea de Aur, redat aici integral) a înregistrat fiecare contribuţie umană la renumele Filialei, iar personalităţi şi anonimi deopotrivă sunt parte importantă a istoriei acesteia. Pentru că istoria nu este numai glorie sau revoluţie, ci este şi viaţa celor mulţi. (Prof. univ. dr. IOAN BOLOVAN, membru corespondent al Academiei Române - directorul Institutului de Istorie „George Bariţiu” din Cluj-Napoca)
Manuscrisul Cărţii de Aur a Filialei din Cluj-Napoca a Academiei Române a fost depistat în contextul reorganizării şi inventarierii preţioasei arhive istorice a acestei instituţii, oferind o analiză pe durată lungă, menită să pună mai bine în valoare sursele inedite cuprinse în fonduri ale diverselor unităţi de cercetare aflate sub cupola Filialei clujene. Prin intermediul lor putem afla date preţioase despre activitatea multor nume de referinţă din cadrul Academiei Române, cercetători de prestigiu, dar şi despre modul în care Filiala în sine a înţeles să conceapă şi să pună în practică propria strategie de dezvoltare a unităţilor aflate în subordinea sa. (VIOLETA DRUȚĂ, arhivist, Filiala din Cluj-Napoca a Academiei Române)
Ideea publicării Cărţii de Aur a Filialei din Cluj-Napoca a Academiei Române, în acest an în care instituţia în sine marchează 75 de ani de excelenţă în cercetarea academică de înalt nivel, reprezintă un demers mai mult decât necesar. Menirea sa este aceea de a pune mai bine în lumină rolul foarte important pe care Filiala şi unităţile sale l-au jucat în comunitate, aducând, prin rezultatele cercetărilor obţinute în timp, un plus de valoare la complicatul proces de modernizare a societăţii şi, implicit, la progresul ştiinţei româneşti în general. (CȘ II dr. VARGA ATTILA, Institutul de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca al Academiei Române - Visiting researcher la Oxford Brookes University, Marea Britanie)