Regii banilor. Povestea epica a imigrantilor evrei care au transformat Wall Street si au modelat America moderna
Pret de lista:
|
9900
|
Preț: |
7920 |
Reducere: |
1980 lei (20%) |
- Carte in stoc la furnizor
- Livrare estimativă în 5 zile
- Preț promoțional valabil în limita stocului. Vezi regulament promoție.
Joseph Seligman a ajuns în Statele Unite în 1837, cu echivalentul a 100 de dolari cusuți în căptușeala pantalonilor. Apoi au venit frații Lehman, care și-au deschis un magazin general în Montgomery, Alabama. Nu cu mult în urmă erau Solomon Loeb și Marcus Goldman, din rândul pașoptiștilor care fugiseră dintr-o Germanie care făcuse din evrei o clasă inferioară.
Acești imigranți harnici au trecut repede de la comerțul ambulant cu mărunțișuri și de la cumpărarea masivă de creanțe de la negustori la punerea bazelor a ceea ce au devenit unele dintre cele mai mari bănci de investiții din lume – Goldman Sachs, Kuhn Loeb, Lehman Brothers, J. & W. Seligman & Co. În plus, au colaborat cu J.P. Morgan, E.H. Harriman, Jay Gould și cu alți magnați faimoși ai vremii. Iar firmele lor au contribuit la transformarea Statelor Unite dintr-o națiune debitoare într-o superputere financiară, capitalizând industria americană și girând unele dintre companiile fundamentale ale secolului XX, precum General Motors, Macy's și Sears. Pe parcurs, au modelat destinul nu doar al finanțelor americane, ci și pe cel al milioane de evrei est-europeni care coborau cu sutele din vapoarele cu aburi în portul New York la începutul secolului XX, printre care și bunicii paterni ai lui Daniel Schulman.
În Regii banilor, Schulman expune o narațiune amplă care urmărește poveștile originare și interconectate ale acestor dinastii financiare. Face cronica traiectoriilor lor către dominarea Wall Street, în timp ce se intersectează cu clasele dominante ale Epocii de Aur, precum și a complicațiilor Războiului Civil, ale Primului Război Mondial și ale mișcării sioniste care le-au testat atât imperiile înfloritoare, cât și identitățile lor de americani, germani și evrei.
Nu doar o relatare antrenantă a stilului de viață al celor bogați și faimoși – deși acea parte a poveștii este inevitabilă – ci, mai important, o istorie a felului în care o mână de imigranți harnici au reușit să aibă o influență cu totul supradimensionată atât asupra Americii, cât și asupra evreimii americane... Luptele de astăzi pe teme precum imigrația, antisemitismul și relațiile dintre SUA și Rusia sunt și ele amplu reprezentate în era care face obiectul analizei lui Schulman. — Rafael Medoff, New York Post