23 august 1944. O istorie asa cum a fost
- Carte in stoc la furnizor
- Livrare estimativă în 5 zile
Autori:
Constantin Hlihor, Ioan Scurtu, Gheorghe Onișoru, Dan Cătănuș, Alesandru Duțu, Cristian Troncotă, Mihai Burcea, Ottmar Trașcă, Constantin Corneanu, Vasile Buga, Alina Ilinca, Liviu Marius Bejenaru, Tudor Vișan-Miu, Ștefan Bosomitu, Bogdan Jitea, Elena Negru, Gheorghe Negru, Liubomir Ognianov, Tatiana Volokitina
***
Era firesc ca la împlinirea a 80 de ani de la 23 august 1944 să se publice mai multe cărți și studii dedicate acestui important eveniment din istoria României, a celui de-al Doilea Război Mondial și evoluției geostrategice a Europei. Volumul de față se înscrie pe linia unei abordări noi, bazate pe documente de arhivă scoase la lumină în ultimii ani și pe valorificarea altor surse, pe o viziune largă privind ansamblul vieții internaționale – în primul rând mutațiile survenite în echilibrul de putere –, precum și pe realizarea unor noi conexiuni între evenimentele militare, politice și diplomatice pe fondul cărora a avut loc „schimbarea de direcție” a României la 23 august 1944.
Este bine cunoscut faptul că, de-a lungul celor opt decenii, 23 august a fost puternic politizat, ajungându-se ca principalii actori să fie marginalizați și chiar arestați (trei dintre ei – Iuliu Maniu, Constantin I.C. Brătianu, Lucrețiu Pătrășcanu murind în închisoare), iar în prim-plan au fost propulsate persoane care atunci au avut un rol marginal, sau chiar niciunul.
Volumul de față – coordonat de istoricii Dan Cătănuș, Vasile Buga şi Mihai Burcea – cuprinde 17 studii, cu o tematică largă, prin care se promovează o nouă viziune, întemeiată pe documente și pe o reflecție profundă, specifică oamenilor de știință, asupra a ceea ce a reprezentat 23 august 1944.
Toate acestea constituie un ARGUMENT pentru a prezenta acest volum, dar și pentru a-mi permite unele considerații personale, fiind unul dintre puținii istorici în viață care au parcurs cei 80 de ani de după 23 august 1944.
…Unul dintre autorii acestui volum, referindu-se la semnificația evenimentelor din 1944, a apreciat: „Legătura cu trecutul este inerentă. În fond, pentru ce studiem istoria?”