Progresul tehnologic, oricât de impresionant, nu rezolvă, ci, dimpotrivă, sporeşte, potenţează la dimensiuni până acum greu de imaginat, amploarea eternului conflict dintre Bine şi Rău.
Această idee stă la baza primului roman din seria de succes a celor doi autori (îi urmează „Proiectul Hades” şi „Ultimul secret”) având-o ca personaj principal pe Cotten Stone, reporter al unei importante agenţii internaţionale de ştiri (Sattelite News Network).
Aflată în Irak, în timpul recentului război. Ea descoperă, aparent întâmplător, Graalul, potirul sfânt din care Mântuitorul a băut la Cina cea de Taină şi în care a curs sângele Lui atunci când, crucificat, a fost împuns de lancea soldatului roman Longinus. Autentificat şi luat în custodie de reprezentanţi ai Vaticanului, potirul este cea mai importantă relicvă din istoria creştinismului.
Folosindu-se de puterea ocultă a Ordinului Cavalerilor Templieri, care influenţează deciziile multor personaje implicate – ce fac parte din guvernele întregii lumi – exploatând slăbiciunile şi orgoliile unor slujitori ai Bisericii, Forţele Răului pun stăpânire pe relicva sfântă. Au nevoie de ea pentru a înfăptui suprema blasfemie: din picăturile de sânge aflate în potir, vor să dea viaţă unei replici demonice, unei clone a Mântuitorului.
Fără să ştie, Cotten Stone este „aleasa”, este predestinată să împiedice monstruoasa conspiraţie. împreună cu John Tyler, un erudit slujitor al Bisericii, care, la rându-i, se implică efectiv în această confruntare, Cotten se trezeşte atrasă în vâltoarea unor evenimente care se succed rapid, ale căror semnificaţii îi scapă şi care, din numeroase motive, o înfricoşează.
Suspansul, ingenios creat de autori, este urmat de o încheiere înţeleaptă. Totuşi, închizând cartea după ultimul său rând, cititorul trăieşte regretul de a se fi terminat.
Dorinţa continuării peripeţiilor personajului feminin îndrăgit îi este satisfăcută de autori în celelalte două romane de succes: „Proiectul Hades” şi „Ultimul secret”.
Remarci
• „De la săpături arheologice în deşertul irakian şi până în sanctuarul interior al cavalerilor templieri, această poveste, spusă pe mai multe paliere, este un amestec captivant de ştiinţă modernă, ritualuri arhaice şi suspans, care te fac să nu laşi cartea din mână”.
• „Dacă ţi-a plăcut < Codul lui da Vinci >, aleargă şi cumpără-ţi această carte ”!
Nancy J. Cohen, autoarea romanului „ Died Blond”
• „Bătălia dintre religie şi ştiinţă se încheie cu totul neprevăzut şi spectaculos când conspiratorii Sfântului Potir dau sângele Domnului forţelor diavoleşti”.
M. Diane Vogt, autoarea romanului ”Six Bills” şi a altor romane din colecţia „Villa Carson”
• Premiile „Cartea anului 2005” acordate de revista „ForeWord”, categoria: „Cele mai bune cărţi de mistere”.
• „Captivant” !
Revista „Mystery Scene”
• „Te vrăjeşte” !
Book Sense
• „Această carte, care, parcă îşi întoarce singură paginile, va fi vedeta tuturor bibliotecilor publice din ţară”.
Library Journal