Lucrarea de faţă face o analiză ştiinţifică în domeniul procedeelor de pronostic al defecţiunilor, oferind soluţii tehnice de perspectivă în vederea ameliorării fiabilităţii industriale şi implicit a performanţelor economice. Obiectivul acesteia este de a propune un “instrument” capabil să predicţioneze degradarea unui echipament industrial fără a face apel la cunoştinţe a priori asupra comportamentului său şi să genereze indicatori de performanţă posibil a fi utilizaţi ulterior în optimizarea strategiilor de mentenanţă.
Lucrarea este bogată în numeroase contribuţii teoretice şi practice originale, concretizate în:
- Formalizarea conceptului de pronostic. în acest demers, pronosticul este redefinit şi poziţionat în raport cu celelalte strategii de mentenanţă, sunt propuse diferite tipuri de indicatori de măsurare a performanţelor acestuia, în concordanţă cu noul context, iar tehnicile de pronostic sunt reierarhizate în funcţie de diferite criterii (aplicabilitate, domeniu de implementare etc.).
- Identificarea şi dezvoltarea unui instrument software, bazat pe tehnicile inteligenţei artificiale – reţelele adaptative neuro-fuzzy ANFIS, capabil să stabilizeze pe termen mediu eroarea sistemului de predicţie prin utilizarea informaţiile disponibile relative la procesul de mentenanţă.
- Abordarea fuzzy – posibilistă a conceptului de fiabiliatate, care să integreze incertitudinile ce caracterizează fenomenul de apariţie al defecţiunilor. în acest fel, modelarea şi estimarea fiabilităţii este realizată în corelaţie cu procesul de degradare în funcţionare a echipamentului analizat