Parlamentarismul in societatea internationala are scopul de a prezenta cititorilor, indiferent ca vorbim de specialisti in drept international, drept comparat sau drept constitutional, de studenti sau de persoane interesate de domeniul vast al relatiilor internationale, o noua abordare, comparativa, a parlamentarismului.
Volumul isi propune sa analizeze componenta parlamentara a organizatiilor internationale, tema centrata pe regimul juridic al parlamentarismului, reliefarea compatibilitatii cu dreptul international public, pozitionarea adunarilor parlamentare in dreptul international vazuta prin prisma normativelor internationale. In acelasi timp, o parte importanta a lucrarii este destinata analizei diverselor sisteme parlamentare din tarile cu o traditie democratica, a diplomatiei parlamentare ca forma de cooperare intre state.
"Subliniind rolul, functiile si valoarea incontestabila a institutiei parlamentului, autorul trage indirect un semnal de alarma in privinta tendintelor de minimalizare a dialogului, a dezbaterii si a echilibrului in cadrul raporturilor de forte dintre actorii scenei politice interne si internationale. Redus la esenta sa, parlamentarismul nu este o dimensiune specifica doar organizatiilor internationale. El este un principiu ce guverneaza relatiile dintre doi sau mai multi actori (individuali, organizationali, statali, suprastatali) ce isi fundamenteaza deciziile si actiunile pe valori si principii democratice."
Adrian Nastase