Ce ne-a adus până acum anul 2012? Guvern nou, legislaţie fiscală nouă, legislaţie nouă privind taxa auto, o nouă vizită a FMI, zăpadă (chiar prea multă şi inegal repartizată în ţară). Ce ne poate aduce? Poate o creştere de salarii, alegeri, o creştere a nivelului de trai (din cele trei doar alegerile sunt sigure). Totuşi, cum domeniul nostru este fiscalitatea, ne vom opri asupra reglementărilor cu impact în domeniul fiscal.
Chiar dacă am fost luaţi de val (sau mai bine zis de viscol) nu trebuie să neglijăm că între două – trei valuri de ninsoare şi o schimbare de guvern au avut loc modificări sau completări importante ale legislaţiei fiscale. Astfel, a fost publicată O.G. nr. 2/2012 în vederea modificării Codului de procedură fiscală (aspecte importante vizate de aceasta sunt cele referitoare la cooperarea administrativă în domeniul fiscal la nivel european, drepturile şi obligaţiile contribuabililor şi organelor fiscale, modificarea legislaţiei în vederea activităţii de administrare a creanţelor fiscale). De asemenea, un loc important în cadrul legislaţiei publicate în Monitorul Oficial în ultima perioadă, îl ocupă H.G. nr. 50/2012 pentru modificarea şi completarea Normelor Metodologice de aplicare a Codului fiscal (cu modificări şi completări ale prevederilor fiscale referitoare la impozitele şi contribuţiile reglementate de codul fiscal, mai puţin impozitul pe veniturile microîntreprinderilor). Nu trebuie să uităm că au fost emise multe acte normative referitoare la declaraţii, sumele care se plătesc într-un cont unic, aspecte privind rezidenţa fiscală. Deci, putem spune că până acum anul 2012 nu a fost sărac din punct de vedere al reglementărilor fiscale.
în paginile revistei, atât în acest număr, cât şi în numerele următoare vom dezbate pe larg aspectele de noutate fiscală menţionate, precum şi multe alte aspecte mai mult sau mai puţin controversate din fiscalitate.
Redacţia