Taina pocaintei
- Carte in stoc la furnizor
- Livrare estimativă în 5 zile
Pocăinţa pe care ar trebui s-o avem în toată vremea şi în tot locul, însoţind rugăciunea şi nevoinţa, este o temă mereu actuală, dar în acelaşi timp incomodă, căci ea ne scoate din superficialitatea vieţii cotidiene. Acum, în preajma Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, cel care a strigat „Pocăiţi-vă, că s-a apropiat împărăţia cerurilor”, pregătind venirea lui Hristos, vă propunem această carte spre lectură şi meditaţie, dar şi ca o pregătire permanentă pentru Taina Pocăinţei şi implicit pentru Taina Sfintei împărtăşanii.
„Pocăinţa şi Mărturisirea ne călăuzesc spre împărăţia lui Dumnezeu, căci sufletul devine familiar lui Dumnezeu şi casă, şi sălaş al Treimii dumnezeieşti, (…) şi ajunge într-o lumină nesfârşită şi dumnezeiască, unde împreună dănţuiesc cetele Apostolilor lui Hristos, ale Mucenicilor, ale Cuvioşilor şi ale tuturor Puterilor celor de sus.
în această carte, întemeiată pe învăţătura luminată a Sfinţilor Părinţi, e vorba de omul dinainte de cădere, de păcat ca boală şi de pocăinţă ca vindecare a sufletului de aceasta. Apoi e cercetată Taina Sfintei Spovedanii ca pecetluire a pocăinţei şi naştere din nou a omului. E accentuată îndeosebi pregătirea pentru Taină şi faptele pocăinţei ce o însoţesc.
Dorinţa smerită a autorului e să experiem cu adevărat minunea pocăinţei, încât să ne bucurăm de învierea sufletului nostru la viaţa cea nouă în Hristos.” (Părintele Grigorios)
Ieromonahul Grigorios Hatziemmanuil s-a născut în anul 1936, în insula Mytilene. A studiat teologia la Universitatea din Atena şi a urmat studii post-universitare de teologie patristică la Universitatea din Strassbourg. în 1966 a fost tuns în monahism la Mânăstirea Sfântului Ioan Teologul din Mytilene, iar la scurt timp după aceea a fost hirotonit preot. în iarna lui 1966, sub îndrumarea duhovnicească a Părintelui Paisios Aghioritul, intră, împreună cu Părintele Vasilios Gondikakis, ca vieţuitor la schitul Mânăstirii Iviron din Sfântul Munte. După circa patru ani, la cererea Sfintei Comunităţi Athonite, se mută, împreună cu cei doi părinţi amintiţi mai sus, la Mânăstirea Stavronikita, aflată în pericol de a fi închisă din cauza numărului foarte mic de vieţuitori. Dacă ultimul va deveni egumenul acestei Sfinte Mânăstiri, Părintele Grigorios va fi, din anul 1971, duhovnicul ei. în această calitate face adesea călătorii cu scop misionar, în Grecia şi Germania. în prezent, este stareţul Chiliei “Sfântul Ioan Teologul”, ce ţine de Mânăstirea Cutlumuş. Opera sa, destul de diversă, urmăreşte mai mult un scop practic, duhovnicesc. Lucrările sale sunt întreţesute cu bogate exemple biblice şi referinţe patristice, dar şi imnografice.
Din cuprins:
♦ Omul, creaţie şi cădere ♦ Păcatul, boală a sufletului ♦ Pocăinţa, tratament al sufletului ♦ Căile pocăinţei ♦ Piedici în calea pocăinţei ♦ Pretexte de rămânere în păcat ♦ Sinceritatea şi zdrobirea inimii ♦ Iartă celor ce te-au nedreptăţit ♦ Făgăduinţa unei vieţi noi ♦ învierea duhovnicească a omului ♦ Intrarea în împărăţia lui Dumnezeu ♦
Texte liturgice şi patristice:
Canon către Născătoarea de Dumnezeu la mărturisirea păcătosului
Rugăciuni de pocăinţă şi mărturisire
Sfântul Nicodim Aghioritul – Cuvânt despre pocăinţă