Viaţa lui Richard Strauss a acoperit o lungă perioadă de timp – a trăit 85 de ani, din 1864 până în 1949 – străbătând o epocă de mari transformări şi conflicte atât în plan politic şi social, dar şi în plan cultural, artistic.
A devenit una dintre marile personalităţi ale vieţii muzicale europene, împletind neobosit, asemenea lui Gustav Mahler, activitatea dirijorală (a fost angajat la conducerea unor orchestre celebre la Meiningen, Weimar, München, Berlin şi Viena) cu cea componistică.
Strauss n-a fost un înnoitor frapant de limbaj, dar marca lui personală a rămas neştirbită de-a lungul întregii creaţii. Analiza atentă poate desprinde originalitatea îmbinărilor timbrale şi armonice, coloristica extrem de bogată, concepţia lui asupra fluxului melodic foarte apropiat de rostirea textului german, dar şi asupra virtuozităţii vocale şi a întrepătrunderii dintre voce şi fluxul orchestral. Ne-a lăsat valoroase creaţii în domeniul muzicii concertante, corale şi de cameră.
Marele compozitor german, sărbătorit azi la împlinirea celor 150 de ani de la naşterea sa, a iubit însă în mod special glasul omenesc, astfel că i-a dedicat, pe lângă cele peste 15 opere, zeci de cicluri de lieduri.
(Extrase din prezentarea realizată de muzicologul Olga Grigorescu)
Booklet bilingv (română/engleză) – prezentare de Olga Grigorescu; versiunea în limba engleză: Alistair Ian Blyth