Pret de lista: | 479 |
Preț: | 4311 |
Reducere: | 479 lei (10%) |
Cod produs: | 390104 |
Autor(i): | Editura C.H. BECK |
Editura: | Editura CH Beck |
Colectia: | Curierul Judiciar. Revista ta de drept! |
Anul aparitiei: | 2020 |
Nr. pagini: | 60 pagini |
Tip coperta: | necartonata |
ISBN: | 1582-7526 |
Categorii: | Drept, Reviste, Carti |
Revista este indexată în baze de date internaționale (BDI)
• CEEOL - Central and Eastern European Online Library
• HeinOnline - Legal Research Database
• EBSCO - EBSCOhost Online Research Databases
Numărul din luna februarie al Revistei Curierul Judiciar vă propune subiecte de maximă importanță juridică.
Editorialul din acest număr Educație financiară pentru toate vârstele: Școala de Bani este semnat de coordonatorul acestui proiect, doamna Claudia Oprescu. „Școala de Bani” este cel mai complex program de educație financiară gratuită pentru adulți, tineri, adolescenți și copii. Acesta implică peste 1.000 de angajați BCR, care țin voluntar aceste cursuri în grădinițe, școli, licee și corporații. În urma participării la cursuri, persoanele de toate vârstele au primit sprijin pentru administrarea mai bună a finanțelor personale, precum și expertiză gratuită pentru optimizarea planurilor financiare și au fost ajutați să-și seteze obiective financiare realiste. Până la sfârșitul anului 2019, prin programul „Școala de Bani” au fost educați financiar peste 370.000 de adulți, studenți, elevi și copii, iar pentru 2020 ținta este de 500.000 de persoane educate financiar.
În cadrul rubricii Curier legislativ realizată de dr. Oana Dimitriu sunt prezentate selectiv cele mai importante acte normative din perioada 1 - 31 ianuarie 2020, inclusiv decizii de admitere ale Curții Constituționale, Înaltei Curți de Casație şi Justiție şi ale Curții Europene a Drepturilor Omului publicate în Monitorul Oficial al României.
Rubricile de Actualitate europeană şi Actualitate internațională corespunzătoare lunii ianuarie 2020 aduc în prim plan principalele activități de la nivelul instituțiilor Uniunii Europene, dar şi evenimentele de interes internațional. Cele două rubrici sunt semnate de dr. Oana Dimitriu, respectiv de prof.dr. Bogdan Aurescu.
Practică judiciară neunitară
Rubrica este dedicată practicii judiciare neunitare cuprinde soluții ce ilustrează apariția unei jurisprudențe neunitare cu privire la o problemă de drept de actualitate fie prin aceea că priveşte interpretarea unor norme juridice foarte importante, cu aplicabilitate de durată, ceea ce face ca practica neunitară să se manifeste într-o perioadă mai mare de timp, fie pentru că priveşte o normă cu implicații imediate asupra unui număr mare de raporturi juridice, chiar dacă într-o perioadă limitată de timp. În acest număr judecător Georgiana Anghel-Tudor analizează Procedura urmată după primirea mandatului european de arestare, în ipoteza admiterii cererii de executare, dacă în cauză s-a dispus arestarea provizorie în baza semnalării introduse în Sistemul de Informații Schengen.
Despre arbitraj pentru justițiabili și profesioniști
În cadrul rubricii realizate de dr. Beatrice Onica-Jarka, vicepreședintele Institutului Arbitral Român, semnează articolul din acest număr Câteva observații cu privire la natura și rolul instituțiilor de arbitraj. În peisajul juridic autohton s-au constituit, mai ales în ultimii ani, o serie de organizații destinate desfășurării de servicii de soluționare a litigiilor prin arbitraj, autointitulate instituții arbitrale organizatoare de arbitraj instituționalizat. Reacția acestor organizații, deși legitimă, de promovare competitivă a arbitrajului ca metodă de soluționare a litigiilor alternativă la instanța de judecată creează însă confuzii și determină o scădere a încrederii justițiabililor în arbitrajul instituționalizat autohton în paralel cu legendizarea instituțiilor arbitrale străine prestigioase. Asistăm astfel la o diversitate de manifestare a instituțiilor arbitrale, deși nici rolul lor și nici legitimitatea acestora în oferirea de servicii arbitrale instituționalizate nu sunt pe deplin înțelese sau cunoscute.
Dreptul afacerilor
Articolul Cum funcționează angajamentul unilateral, prevăzut de Regulamentul (UE) 2015/848, ca alternativă la procedura secundară de insolvență, în România și Ungaria?, semnat de judecător Andrea Csőke, judecător drd. Nicoleta-Mirela Năstasie și grefier Róbert Muzsalyi propun spre analiză Regulamentul (UE) 2015/848 (EIR-R) privind procedurile de insolvență care prevede un nou instrument, angajamentul unilateral, în art. 36 și 38. În articol sunt avute în vedere eforturile actuale la nivel național pentru promovarea angajamentului unilateral ca un mecanism eficient, chiar și în absența unor reglementări procedurale, precum și posibile probleme practice în aplicarea art. 36 și urm. din Regulamentul european. Scopul este de a compara soluțiile legale în acest domeniu în două jurisdicții vecine, România și Ungaria, pentru a arăta care sunt asemănările și diferențele, dintr-o perspectivă judiciară.
Drept privat
Articolul O propunere de reconsiderare a procedurii de regularizare reglementate de art. 200 C.proc.civ., semnat de avocat prof.dr. Ioan Leș, face o analiză a procedurii de regularizare ce a format obiectul unor discuții și controverse aproape interminabile, împrejurare ce a determinat și frecventele modificări legislative adoptate într-un timp relativ scurt de la adoptarea noului Cod de procedură civilă. Autorul consideră că procedura de verificare și regularizare, consacrată în art. 200 C.proc.civ., a generat mai multe dificultăți practice decât avantajele scontate de legiuitor. Sunt aduse argumente în favoarea reglementării anterioare care era mai simplă și mult mai rațională decât cea actuală, căci necomplinirea lipsurilor cererii conducea doar la suspendarea judecății, iar nu la aplicarea sancțiunii severe a anulării cererii. Actuala reglementare nu a corespuns scopului propus, soluționarea cu celeritate a procesului civil, ci, dimpotrivă, a instituit premise favorabile unei tergiversări total nejustificate. De asemenea, este evidențiat faptul că instituția este cunoscută și în dreptul comparat, dar soluția preferată este aceea a restituirii cererii reclamantului, iar nu anularea acesteia. Autorul propune în finalul studiului reconsiderarea procedurii de regularizare prin revenirea la situația anterioară sau prin stabilirea „sancțiunii” restituirii cererii reclamantului.
Drept public
Articolul Suspendarea executării actului administrativ. Orientări normative, doctrinare și jurisprudențiale în materie, semnat de Tudor-Nicolae Bonifate și Alin-Constantin Toma. Jurisprudența recentă a instanțelor de contencios administrativ din România subliniază existența unor probleme practice ridicate de suspendarea executării actului administrativ. Direcțiile jurisprudențiale formulate de instanțele române, uneori aflate în conflict cu direcțiile impuse de instanțele europene, fac necesară reinterpretarea dispozițiilor legale și reconsiderarea doctrinei în materie. Reglementarea dihotomică a instituției suspendării executării actului administrativ, cuprinsă în două articole succesive – art. 14 și art. 15 din Legea nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ, cu modificările și completările ulterioare dezleagă un paradox legislativ și ridică probleme punctuale grave, pentru care autorii își propun să găsească soluții rezonabile.
Drept penal
Articolul Consecințele nulității absolute determinate de necompetența organelor de urmărire penală constatată în faza judecății după schimbarea încadrării juridice, semnat de judecător drd. Cristina-Georgiana Iordache (Rizoiu) și judecător drd. Corll-Cătălina Geană, își propune să ofere o soluție unei probleme ivite în practica instanțelor penale, ca efect al constatării neconstituționalității unor dispoziții legale esențiale în desfășurarea procesului penal. Lipsa prevederii în rândul cazurilor de nulitate absolută a necompetenței organelor de urmărire penală, a determinat necesitatea recurgerii la interpretarea jurisprudențială, în raport de optica îmbrățișată de legiuitor în adoptarea noului Cod de procedură penală. Fără a fi la adăpost de orice critică, sunt propuse două soluții, prin raportare la analiza momentului incidenței cauzei de nulitate, care corespund cel mai bine principiilor și scopului procesului penal.
Rubrica de Sinteze de jurisprudență îşi păstrează structura, dar şi actualitatea: CC, CEDO, CJUE – noiembrie 2019.
Instrumente
Articolul Rolul dreptului internațional convențional în procedura de recunoaștere a hotărârilor arbitrale străine, semnat de asist.dr. Raul Miron, urmărește să exploreze și să identifice dacă există o obligația a judecătorului național de a ține cont de dreptul internațional convențional în momentul în care face aplicarea dispozițiilor din Codul de procedură civilă într-o procedură de recunoaștere și executare a unei hotărâri arbitrale străine. Analiza pleacă de a prevederile constituționale în materie de aplicare a dreptului internațional public precum și de la teoria generală a interpretării și aplicării tratatelor internaționale și a răspunderii statelor pentru fapte ilicite internaționale. Judecătorul național chemat să se pronunțe într-o procedură de exequatur asupra incidenței unui motiv de refuz din cele reglementate în Convenția de la New York, trebuie să facă aplicarea legislației naționale din prisma interpretării pe care Convenția de la New York a primit-o în practica dezvoltatoare a acestuia, sub sancțiunea angajării răspunderii statului pentru o faptă ilicită internațională
În acest număr avocat Mihai Dinu semnează pamfletul 4 centimetri.
Ca în fiecare număr, revista cuprinde un Index alfabetic şi un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.
COMENZI:
⋅ Livrare si Plata ⋅Cum se comanda ⋅Contact |
PRODUSE:
⋅ Noutăți ⋅ Promoţii ⋅ Categorii |