Structura exacta a unui test cuprinde:
- Subiectul I, cu o parte de literatura si una de gramatica - este notat cu 60 de puncte. Fiecare punct (A, B) consta in:
parcurgerea unui text la prima vedere (lucrari reprezentative ale unor autori semnificativi din literatura romana);
- Punctul A (Limba romana) este format din 9 exercitii cu cerinte gramaticale (1. Fonetica si fonologie, 2. Punctuatie, ortografie si ortoepie, 3. Lexicologie, 4. Morfologie - a) Partile de vorbire flexibile si b) Partile de vorbire neflexibile, 5. Sintaxa - A. Sintaxa propozitiei si B. Sintaxa frazei) ce se bazeaza pe textul citat (30 puncte);
- Punctul B (Literatura pentru copii) -> redactarea unui eseu de 300-600 de cuvinte (30 puncte); In cadrul acestui subiect, candidatul trebuie sa redacteze un eseu realizat pe baza textelor apartinand autorilor din lista urmatoare: Ion Creanga, Mihai Eminescu, George Cosbuc, Ion Luca Caragiale, Octav Pancu Iasi, George Toparceanu, Elena Farago, Charles Perault, Fratii Grimm, Emil Garleanu etc.
- Subiectul al II-lea, notat cu 30 de puncte se refera la metodica activitatilor instructive educative in gradinite; acesta contine doua exercitii:
- prezentarea a trei etape ale unei activitati de invatare;
- realizarea unui eseu argumentativ de 300-600 cuvinte.
Aici se regasesc subiecte tratate conform continutului tematic din programa:
- Curriculum pentru educatie timpurie;
- Proiectarea activitatilor de invatare;
- Managementul activitatilor de invatare. Organizare si realizare;
- Evaluarea in invatamantul prescolar.