O carte care îți provoacă o reacție din momentul în care vezi pentru prima oară coperta. Indiferent de aceasta, faptul că are un impact asupra ta, indiferent de natura sa, este un lucru bun. Pe măsură ce parcurgi narațiunea pagină cu pagină, vei înțelege legătura dintre conținut și copertă.
Spus direct, o carte care nu te înșală.
De la bun început observi faptul că autoarea, Elena Stroe, este specializată în psihologie, introducerea având o abordare obiectivă cu privire la percepția curentă a societății asupra conceptului de „relație”. Este o introducere care ajută cititorul în procesul de înțelegere al trăirilor personajului principal, Marta, în raport cu personajele de sex masculin. Marta nu face excepție de la percepția vândută de către mediile virtuale de socializare.
Primele pagini pot părea un pic înșelătoare. Aparent segmentate, ele setează starea de spirit a Martei. De asemenea, cititorul poate crede că începutul este abrupt, dar ,,geneza,, este ilustrată discret drept ziua de după revelion.
Început de an, început de poveste, început de schimbare.
Urmând un stil de tip „crescendo”, Marta începe să se dezvăluie sentimental cititorului, expunându-și stările pe care toți le trăim, puțini le recunoaștem și și mai puțini le acceptăm ca fiind reale.
În privința personajelor masculine din carte, unii îi vor considera antieroi (excepție face doar unul), dar sunt doar participanți ai unui proces repetitiv de căutare a dragostei.
De menționat în mod special că Marta nu se consideră o victimă a societății. Cartea nu este bazată pe stilul clasic „femeie cu decepții în dragoste care se simte neputincioasă în fața vieții și care e salvată de Făt-Frumos”. Marta este propria ei eroină. Marta este cea care rupe cercul vicios singură.
Indiferent de cum se identifică cititorul din punct de vedere al genului, fiecare se poate identifica în această carte. Este o lectură care te face să înțelegi că nu doar tu ai pățit ce a pățit și Marta, că nu ești singura persoană de pe lume. Totodată, te poate ajuta să realizezi că unde ești acum nu e punctul tău final din viață.