Nu este in intentia noastra sa oferim o lucrare exhaustiva, detaliata si completa, ci un instrument de baza care cuprinde repere teoretice punctuale, inclusiv tratarea unor notiuni insuficient sau deloc abordate in doctrina noastra juridica, de exemplu, drept facultativ, interes animalier, raport juridic preliminar, consimtamant tolerant, ceea ce invita cititorul la aprofundare si discernere teoretica.
Am apreciat ca oportuna introducerea unui capitol in acord cu noile tendinte observabile in planurile de invatamant juridic superior: Tehnica judiciara a redactarii sentintei judecatoresti. Credem ca, oricum, in experienta contemporana, rolul judecatorului este in crestere ca importanta sociala, gandit ca un critic riguros sau examinator cu acribie al legii, nefunctionand doar ca un simplu executant al ei.
Studentul jurist, caruia i se adreseaza in mod predilect aceasta lucrare, trebuie sa dobandeasca, inca de la primii pasi in Facultate, o privire de ansamblu asupra fenomenului juridic, perspectiva de generalist care nu este neaparat la indemana oricui, precum si un aparat conceptual propriu, apt sa-l ajute sa analizeze realitatea juridica in mod autonom.
Aceasta carte este intrucatva utila, nadajduim, si practicienilor chemati sa modeleze mersul procedurii dupa niste principii ineluctabile ale tehnicii judiciare, care vor trebui, eventual, particularizate pentru fiecare tip de proces, in functie de nevoile justitiabililor si de cerintele echitatii.
Autorul