Volumul pune la dispozitia studentilor aflati in ciclul de licenta, masterat sau doctorat, din facultati economice sau din domeniul stiintelor politice, informatiile necesare descifrarii mecanismelor care sustin functionarea complexei masinarii numite „integrare europeana”.
Aceasta carte a fost scrisa pentru a se incadra in randul cartilor cu „geometrie variabila”, care ofera fiecarui student/cadru didactic posibilitatea de a alege acele sectiuni/aplicatii pe care le considera necesare pentru mai buna intelegere a caracteristicilor procesului de integrare europeana, indeosebi din perspectiva lui economica.
Trebuie insa observat ca, in cazul unui proces atat de complex precum cel al integrarii europene, in care dimensiunile economice, politice, sociale, culturale etc. se intrepatrund atat de profund incat adesea isi pierd chiar identitatea, este nu doar extrem de dificil, dar si ineficient sa decupezi cu exactitate doar componenta economica. Ca atare, fiecare capitol are o abordare integrata, interdisciplinara, specifica in fapt studiilor europene.